Det finns sju traditionella partier inom den svenska politiken. De här partierna har funnits sedan skiftet mellan 1800- och 1900-talet och har haft olika inflytande på landets styre.

Svenska partier – har de styrt Sverige?

Av de sju traditionella partierna, Sverigedemokraterna inte medräknat i den skaran, har sex av de partierna varit i regeringsställning. Till exempel har Alliansens gamla partier, det vill säga M, C, L (före detta Folkpartiet) och KD suttit i regering. Samtliga av de fyra partierna har haft ministerposter och tillhört regeringar. Däremot har inte samtliga av de här partierna innehaft statsministerposten.

Tre av dessa har det, men bara ett har haft det i en längre betydande tid. Det är först och främst Moderaterna. Deras förste statsminister var Carl Bildt, som var regeringschef i Sverige mellan 1991 och 1994. Därefter Fredrik Reinfeldt under två mandatperioder. För Centern var Torbjörn Fälldin svensk statsminister, och Ola Ullsten för dåvarande Folkpartiet.

Det enda partiet av de sju traditionella i Sveriges riksdag som inte innehaft någon position inom en regering är Vänsterpartiet. De agerade förvisso hjälp åt socialdemokratiska budgetar under hela 1900-talet. Men det är istället Socialdemokraterna och Miljöpartiet som bildat regering sedan 2014.